© 2017 arstudio - Arnon Nir Architecture ltd. Proudly created with Wix.com

BBZ (2007)

The desire to create a structure with reference to ancient building traditions alongside the need for a contemporary house applying modern technology came up at the beginning of the design process. The lot, with an area of 4,000m2 in a Moshav in the center of Israel, provided for maximum flexibility with respect to placement and planning.

A “T” shaped, single level structure, was the answer to the client’s will to create three separate living areas – parents, children and guest wings. The “T” shape is emphasized through wild grey granite stone walls implementing dry placement – a traditional building method existing in Europe which was carried out by a Portuguese stonecutter specializing in this method. Unlike traditional construction, where stone walls are located at the perimeter creating the living space between them – in this house the stone walls are ‘free standing’ and constitute the nucleus of the house – one wall lines the public wing and the other the residential wing.

The walls pass through the interior of the house, accompanying and strengthening eye contact between the interior and exterior. The stone walls create a sealed and rigid façade towards the street, in contrast to the rear façade that is defined by maximum openness with a view to the orchards, the garden and pool.

Interior design in collaboration with Ruthi Shamai

Photography: Amit Geron